Boek
Nederlands

De jaren 60 in België

Huis van Alijn (auteur)

De jaren 60 in België

Impressie van het huiselijk leven in Belgie͏̈ in de jaren zestig van de twintigste eeuw, aan de hand van afbeeldingen in kleur van allerlei (gebruiks)voorwerpen en bijpassende zwart-witfoto's gegroepeerd rondom thema's als school, persoonlijke verzorging, keuken, huiskamer etc.
Titel
De jaren 60 in België
Auteur
Huis van Alijn (Gent)
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2007
143 p. : ill.
ISBN
9789020970791

Besprekingen

Het Huis van Alijn organiseerde de laatste maanden enkele nostalgische tentoonstellingen rond vervlogen decennia. In samenwerking met Lannoo verscheen hierover een reeks, waarin nu een derde deel uitkomt. Eerdere delen waren gewijd aan de jaren '50 en '70. Centraal staan telkens het alledaagse leven en de gewoontes van de gewone man en vrouw.

In dit deel voeren de beelden, voorwerpen en foto's de lezer weer helemaal naar de golden sixties, een periode waarin de gewone man zich al eens wat weelde kon veroorloven. Alleszins werd het tijdperk van het genieten ingeluid, denk maar aan de opkomst van de reisindustrie en allerlei taboes die wegvielen. De vrouw was niet vanzelfsprekend meer huisvrouw en kon nu ook een eigen bankrekening openen, mits de echtgenoot het goedkeurde tenminste. Er werden nog veel kinderen geboren, maar geboorteplanning was geen taboe meer. De veranderende samenleving zat in een stroomversnelling. Door de economische welstand raakte het winkelwagentje steeds …Lees verder
Dit boek geeft een sfeerbeeld van de Belgische jaren zestig aan de hand van foto's van alledaagse objecten uit de collectie van het Gentse museum het Huis van Alijn. In een korte inleiding worden de jaren zestig omschreven als een tijdperk waarin technologische, maatschappelijke en economische evoluties in een stroomversnelling kwamen. Bij de thematisch gerangschikte foto's valt dan ook vooral de euforie van de pas ontwaakte consument op. We zien hoe allerhande vrijetijdsproducten de markt veroveren, en hoe lichaamsverzorging en mode aan belang winnen. Verder komen onder meer veel huishoudelijke zaken aan bod, en wordt ook aandacht besteed aan de automobiel, het consumentensymbool bij uitstek. Konden natuurlijk niet ontbreken in de swingin' sixties: flamboyante lp's en herinneringen aan de summer of love. Al die onderwerpen worden ingeleid met een korte tekst, en de foto's gaan hier en daar vergezeld van bijschriften. Een uitgave die niet alleen een golf van herkenning zal veroorzaken…Lees verder

Over Huis van Alijn

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Lalieka

Het Huis van Alijn is een museum in de Belgische stad Gent. De collectie belicht het dagelijkse leven in de 20e eeuw. Het museum is gevestigd in het Kinderen van Alijnshospitaal, een voormalig godshuis.

Geschiedenis van het hospitaal

De familie Alijn stichtte in 1363 het godshuis als zoenoffer na een twist met dodelijke afloop tussen de families Alijn en Rijms. Graaf Lodewijk van Male besliste dat de familie Rijms een som van 200 pond parisi aan de familie Alijn moest betalen. Hij werd mede-initiatiefnemer en beschermheer van het hospitaal.

Bij opname in het hospitaal moest de patiënt zijn onroerende goederen afstaan, zijn roerende mocht hij behouden.

Tijdens de 16e eeuw kreeg het huis zijn huidige vorm: een toegangspoort en acht huisjes aan de straatkant en zestien driekamerwoningen rond het binnenplein. De laatgotische Sint-Catharinakapel werd tussen 1543 en 1546 gebouwd.

Lees verder op Wikipedia