Dvd
Engels

The jungle book

Wolfgang Reitherman (regisseur), George Bruns (componist), Rudyard Kipling (naar het werk van)
Titel
The jungle book
Regisseur
Wolfgang Reitherman
Componist
George Bruns
Naar het werk van
Rudyard Kipling
Taal
Engels
Uitgever
Disney DVD, [2007?]
1 dvd-video + bonus dvd-video
Oorspr. opname
1967
Speelduur
76 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Nederlands Ondertiteling: Nederlands, Engels Auteursgegevens ontleend aan IMDB
EAN
8717418138042

Besprekingen

De Disney-animatiefilm Jungle boek werd gemaakt in 1967 en was de laatste waarin Disney zelf nog meewerkte. Het verhaal is losjes gebaseerd op de verhalen van Rudyard Kipling over Mowgli, het mensenkind dat in het oerwoud wordt opgevoed door wolven. Hier wordt hij goede vriendjes met o.a. de swingende orang oetang koning Lowietje, de trouwe panter Bagheera en de vrolijke beer Baloe. De swingende liedjes zijn klassiekers geworden. Ter gelegenheid van de veertigste verjaardag is een Platinum Editie verschenen, met gerestaureerd beeld en geluid en veel extra's. Mark Moorman (Parool 24-10-'07): '(...) nog altijd één van de charmantste animatiefilms van Disney. (...) de dvd van The Jungle Book is een voorbeeldige productie met een uitstekende making of op de bonusschijf. (...)'. Bij de extra's onder meer de onenigheid tussen Walt Disney en storyboard-artiest Bill Peet en het uit de film geschrapte dier Rocky de Rino.

Over Wolfgang Reitherman

Wolfgang (Woolie) Reitherman (München, 26 juni 1909 - Burbank, 22 mei 1985) was een Amerikaanse filmregisseur, tekenaar, filmproducent en lid van de zogenaamde Disney's Nine Old Men.

Na zijn jeugd deels in München en in het Amerikaanse Sierra Madre te hebben beleefd, sloot hij zich in 1933 aan bij de animatieafdeling van Disney. Tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef hij zich in bij het leger en verliet de studio voor een periode.

Hij werkte onder andere aan vele bekende scènes in de Disneyanimatiefilms. Hierbij is het opvallend dat Reitherman zich vooral richtte op actiescènes (de achtervolging van de Headless Horseman in The Adventures of Ichabod and Mr. Toad, het gevecht met de draak in Doornroosje, de krokodillenscènes in Peter Pan, etc). In 1959 werd hij Disneys belangrijkste regisseur. Tussen 1959 en 1977 regisseerde hij Doornroosje, 101 Dalmatiërs, Merlijn de Tovenaar, Jungle Boek, De Aristokatten, Robin Hood, Het Grote Verhaal van Winnie de Poeh…Lees verder op Wikipedia